Sjednat schůzku
udělejte krok správným směrem…

studio AEIOU

Dům, byt, Brno

Studio AEIOU je architektonická kancelář, realizující přání a sny svým klientům.


Nabízíme tvůrčí projekční činnost pro novostavby, rekonstrukce, interiéry a urbanismus ve všech stupních projektu. Naším cílem je komplexní řešení a koordinace od studie, stavebního povolení až po realizaci stavby, včetně poradenství s výběrem zhotovitele a autorského dozoru.
Základ týmu tvoří architekt a stavební inženýr, další okruh spolupracovníku jsou specialisti uměleckých a technických oborů.
Věříme, že všechno má svá řešení a neexistuje pouze jedno, proto rádi řešíme na první pohled věci neřešitelné a tímto procesem provázíme naše klienty.

Rekonstrukce bytu, Brno

Byt s velmi malou užitnou plochou byl zrekonstruován na mezonetový.

Z původních 24 m2 se plocha obytná i zázemí rozšířili celkem o třetinu. Hlavním dominantním prvkem je vestavěná konstrukce vymezující kuchyni a nad ní ložnici. Vytváří tak “místnost v místnosti”.

Více informací

Rekonstrukce RD - Lerchova, Brno

Zadání bylo přestavět typizovaný dvojdomek z první republiky na vícegenerační dům (3 byty).

Návrh spočíval v přiznání původních a nových částí jak po formální, provozní, tak i materiálové stránce. Nové objemy “prorůstají” dovnitř i ven v každém podlaží domu, včetně střechy.
Úpravy v přízemí zahrnovaly odstranění stávajícího schodiště. Nové schodiště, které zůstalo na stejném místě, ale s užší geometrií a rozšířené zádveří, umožňují samostatné vstupy do bytů.
V patře byla vybourána většina příček a vznikl tak otevřený obytný prostor. Důležitým prvkem v prostoru je víceúčelový blok, vymezující koupelnu s původní litinovou vanou, kuchyň, spíž a prostor pro lednici. Společenské, jídelní, kuchyňské a hygienické funkční plochy bytu jsou na jedné ose a jsou tak podtrženy vizuálním kontaktem. Lodžie na jižní straně byla přestavěna na pracovnu. Stěny koupelny jsou z probarvené vápenné kletované omítky v kontrastu s ostatními klasickými omítkami v bytě. Různorodé povrchové úpravy podtrhují koncept přiznání původních a nových částí.
V podkroví je dispozice obdobná jako v patře. Byt je otevřený do krovu vyjma místnost ložnice, nad níž je umístěné mezipatro. V uličním štítu střešního vikýře bylo osazeno kruhové okno s nerezovou šambránou, která v exteriéru rámuje panorama města a v interiéru vytváří prostor pro odpočinek a sezení.
Stávající konstrukce jsou zděné stěny a stropy trámové. Přistavěné části jsou z dřevostavby, která je v exteriéru obložena modřínovými latěmi v šikmém směru, v interiéru smrkovými palubkami ve svislém směru.

Více informací

Adam Zbiejczuk

Číst celou referenci

Rozhovor s  studio AEIOU

Adam Zbiejczuk

Rekonstrukce RD - Lerchova, Brno