Sjednat schůzku
udělejte krok správným směrem…

Under-Construction Architects

Dům, byt, Praha, Náchod

Nemyslíme na nic jiného, než na architekturu. Je naším kamarádem, závislostí i jedinou tolerovanou milenkou.


Ale fungujeme i normálně. Když si hrajeme s dětmi, stavíme z lega nová města. U piva nebo vína sníme o geniálním prostoru. V noci se budíme radostnou tíhou myšlenek našich projektů. O snech přes den přemýšlíme, prověřujeme, zaznamenáváme a realizujeme.

Ateliér zasunutý do stodoly

Malíř ostře řezaných obrazů a jeho žena koupili na sklonku devadesátých let chátrající, ale novodobými nešvary neponičený statek broumovského typu. Na začátku byl jasný úmysl i odhodlání se sem v budoucnu přestěhovat. Čtyři rozlehlé objekty obklopující čtvercový dvůr prvních několik let jen vyklízeli od harampádí.

Odhalili takřka chrámově čisté prostory vymezené exaktní prací dávných německých stavitelů. Stali se z nich sběratelé náhradních stavebních dílů z místních bouraček. Získali tak k domům potřebný vztah a promysleli následný postup. Začali s citlivou rekonstrukcí, první na řadě byl objekt výminku, letos se snad podaří dokončit hlavní obytnou část. Aby se majitel mohl i tady věnovat své práci, potřeboval k tomu vyhovující ateliér. Přišel za námi s myšlenkou zastrčit jednoduchou stavbu na způsob šuplíku do otevřeného prostoru příčně průjezdné stodoly.
Krabička ateliéru svými rozměry vychází z jasně daných tesařských konstrukcí stropu a střechy, přebírá vždy překvapivě přesný modul osové vzdálenosti krokví a trámů. Do dvora vykukuje zarámovanou prosklenou plochou, tím jej částečně uzavírá a zároveň nechává otevřený pohledům do prostoru dílny umělce. Rozptýlené severní světlo dovnitř proniká pásovým střešním oknem, které vzniklo odebráním dvou řad střešních tašek. Nízké patro vestavěné do krovu tradičním způsobem slouží jako sklad pláten, barev i dokončených obrazů. Vstupuje se do něj stávajícím dřevěným schodištěm z průjezdu na půdu. Záměr od prvních úvah počítal s tím, že bude možné vše jednoduše odstranit a stodolu tím nijak neznehodnotit. Na sucho montovaná nová konstrukce je pojata jen jako výplň té staré. Tyto požadavky nejlépe splnil klasický sádrokarton. Montážní profily jsou kotvené na celou výšku patra a vyplněné tepelnou izolací. Upomínkou na již existující jsou dřevěné stropní trámy propsané do otvoru ve stropu a dvojice zavětrovacích pásků krovu. Zevnitř jsou ateliér i patro s galerií bílé, vnější plášť tvoří hladká stěrková omítka s tmavě šedým nátěrem. Jasně žluté vstupní dveře korespondují s původní barvou nátěrů některých dveří v objektu.
Průběh stavby nebyl ze strany architekta hodný následování. Místo činu navštívil jen při zaměřování a pak až po letech, rovnou s fotografem. Veškerá komunikace probíhala telefonicky a nad zaslanými fotkami. Takovýto způsob spolupráce lze riskovat jen s vědomím nezdolné vůle stavebníka, jeho zde nabytých stavařských zkušeností, přirozeného citu pro věc a nakažlivého perfekcionalismu. Původní myšlenka statek natrvalo obydlet se tak snad už brzy naplní.

Více informací

Rodinný dům Čakovice

Po zadání tří proměnných – pozemek, klient, cena – jakoby ze stroje místo kondiciogramu pro Františka Koudelku vypadl návrh rodinného domu pro novomanžele Obertovy.
Pozemek – Čakovice u Týnce nad Sázavou. Rozparcelované pole za vesnicí, na několika parcelách již s novostavbami. Mírně se k jihu svažující. Přístup z nově budovaného kruhového objezdu od západu. Výhled přes cestu na rybník.

Klient – dům schovaný pohledům z okolí. Otevřený do zahrady. Prostor pro grilování. Jednopodlažní bezbariérový. Obývák propojený s jídelnou a terasou. Dva dětské pokoje, ložnice rodičů, pracovna. Samostatná koupelna pro děti a rodiče. Všechny pokoje s denním světlem.
Cena – do 4 miliónů.

Výsledný nepravoúhlý dům je vytvarován pozemkem. K sousedům se uzavírá, okna pouze pro proslunění místností. Vlastní hmotou si sám vytváří bezpečné atrium, které se k jihozápadu otvírá. V těžišti elipsovitého prostoru vyroste javor, který bude v průběhu roku rozehrávat své pestrobarevné koncerty a poskytovat blahosklonný stín. Velké prosklení do centrálního prostoru pocitově zvětšují jinak nevelký dům, povyšují ho kvalitou na úroveň luxusní vily. Fráze – maximální propojení interiéru s exteriérem. Komunikace obsluhující pokoje se stává plnohodnotným prostorem přimknutým k otevřenému atriu, galerií pro práce fotografa Oberty.
Ložnice v nejjižnější poloze s výstupem na kapitánský můstek kryté lodžie. Intimní prostor levitující nad kvetoucí loukou. Ranní probuzení východními paprsky oknem pod stropem. Stejně dopadají a prosvětlují i koupelnu. Dětské pokoje mají větší okna s klasickým parapetem. Vše zabaleno v betonové schránce s vlajícími japonskými závěsy.

Více informací

Pavla a Peter Obertovi

Super dům! Architekta jsme si vybrali kvůli tomu, že když už se máme zadlužit na celý život, tak abychom bydleli v domě podle našich představ.

Ne v domě, který mají stovky lidí po republice. Vybírali jsme ze tří architektů, Vlado s Erikou, která přidávala i ženský pohled, se nám líbili nejvíc. Po spolupráci jsme změnili pohled na jejich řemeslo. Pro toho, komu záleží na tom, jak bude bydlet, je to navíc dostupná služba.

Číst celou referenci

Vila Dobeš

7 metrů široká parcela. Jde na ni postavit dům? První a zásadní dotaz klientů při úvodní návštěvě. Ujistili jsme je, že dokážeme v podstatě cokoliv. Naše tvrzení jsme podpořili obrázky Japonců a jejich metr širokými domy. Tím se uklidnili, takže to splnilo náš cíl.

Další schůzka proběhla přímo na pozemku. Cesta metrem z centra 20 minut, pak stejně dlouhá procházka přes zalesněný kopec dolů k rybníku. Jako mávnutím proutku se člověk ocitl na vesnici u rybníka. Zdálo se téměř nemyslitelné, že jsme ještě před chvíli seděli v metru řítícím se na Černý Most.

Malá parcelka sevřená mezi ulicí Tálinskou a promenádní cestičkou kolem rybníka s převýšením přes dva metry. Nepropustně zarostlá nálety křovin, pod hlavní cestou utopená zřícenina domku s uhlím. Romantika podtržená rozkvetlou rudou růží uprostřed. Plni dojmů jsme si na nedaleké zahrádce restaurace U Eriky formulovali zadání pro stavbu.

Úzká parcela zásadně definovala objemovou stopu novostavby. V případě řadové zástavby by se sedmimetrová šířka jevila jako dostatečná. Pro umístění samostatně stojícího domu však bylo potřeba získat od sousedů souhlas s možností umístění stavby metr od každé z hranice parcely (výjimka z „Obecně technických požadavku pro stavbu na území hl.m.Prahy – OTP). Toto omezení nám určilo nejenom maximální možnou šířku objektu – pět metrů, ale také nemožnost okenních otvorů od obytných místností situovaných k těmto hranicím (na západ a východ).

Domek bude fungovat v severojižním směru do kterého jej v maximální možné míře otevřeme a prosvětlíme. Stavba zapuštěna do jižně se svažujícího terénu. Z ulice dvoupodlažní, k rybníku o jedno do terénu ponořené patro vyšší. Kostičky jednotlivých pater vůči sobě posouvané tak, jak je potřeba. Do ulice nakukuje jako periskop pouze oko horního ložnicového podlaží, pod jeho konzolou ukrytá dvě krytá parkovací stání (další z mnoha výjimek z OTP) a hlavní vstup do domu. Jak báječné zaparkovat v dešti a suchou nožkou vstoupit. Toto posunutí na straně k rybníku naopak vytvoří pro horní patro příjemnou jižní terasu s výhledem na Kyjský rybník. Vyřídit si tak rybářský lístek a nahodit rovnou z postele. Spodní do terénu zapuštěné obytné patro s přímým výstupem na jižní zahradu je rozšířeno o terasu krytou vstupním patrem.

Schodiště korunované kruhovým střešním světlíkem propichuje celý dům jako jehla špíz. Tím se denní světlo dostává i do jídelny ve spodním zapuštěném patře a z komunikace rázem vzniká vertikální knihovna, kde tisíce svazků knih najdou své místo.

Po projednání na stavebním úřadě jsme získali potřebné výjimky z OTP a po vydaném územním rozhodnutí klient parcelu koupil. Abychom dokázali své komplexní chápání profese architekta, nebáli jsme se ani dendrologického průzkumu „in site“. S pomocí křovinořezu a motorové pily jsme definovali dřeviny k odstranění, zachovávané umě tvarovali.

S tvarováním otvorů domu při práci na prováděcí dokumentaci to již bylo složitější. Našim záměrem bylo dům z čel maximálně otevřít, opticky zvětšit a prosvětlit.

Více informací

Rozhovor s  Under-Construction Architects

Přepis videorozhovoru

Rodinný dům Čakovice

Pavla a Peter Obertovi

Super dům! Architekta jsme si vybrali kvůli tomu, že když už se máme zadlužit na celý život, tak abychom bydleli v domě podle našich představ.

Ne v domě, který mají stovky lidí po republice. Vybírali jsme ze tří architektů, Vlado s Erikou, která přidávala i ženský pohled, se nám líbili nejvíc. Po spolupráci jsme změnili pohled na jejich řemeslo. Pro toho, komu záleží na tom, jak bude bydlet, je to navíc dostupná služba.

Přepis videorozhovoru

Rodinný dům Čakovice

Pavla a Peter Obertovi

Rodinný dům Čakovice

Super dům! Architekta jsme si vybrali kvůli tomu, že když už se máme zadlužit na celý život, tak abychom bydleli v domě podle našich představ.

Ne v domě, který mají stovky lidí po republice. Vybírali jsme ze tří architektů, Vlado s Erikou, která přidávala i ženský pohled, se nám líbili nejvíc. Po spolupráci jsme změnili pohled na jejich řemeslo. Pro toho, komu záleží na tom, jak bude bydlet, je to navíc dostupná služba.

klient

Rodinný dům Čakovice

.